Print
PDF

Επικίνδυνες παραλίες γύρω από την Αττική;

Written by Vasilis.

beach1Το καλοκαίρι έφτασε και μέρα με τη μέρα ο υδράργυρος σκαρφαλώνει σε… επικίνδυνα επίπεδα! Ηδη, πολλές από τις παραλίες τις Αττικής πλημμυρίζουν καθημερινά από χιλιάδες πολίτες που σε...
κάθε ευκαιρία εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ και σπεύδουν να δροσιστούν σε γαλάζια νερά… αμφιβόλου ποιότητας!

Αυτό άλλωστε μαρτυρούν τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), σύμφωνα με τα οποία δεκάδες πολυσύχναστες πλαζ, μεταξύ των οποίων και κάποιες πολυδιαφημισμένες, είναι γεμάτες με επικίνδυνα μικρόβια και εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την υγεία των ανυποψίαστων λουομένων!Φέτος, η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ προχώρησε σε εκτεταμένες δειγματοληψίες και ελέγχους 220 παραλιών στον Ευβοϊκό, τον Σαρωνικό, στη Δυτική και την Ανατολική Αττική, καθώς και σε ακτές της Σαλαμίνας και της Αίγινας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, οι 138 (ποσοστό 62,73%) κρίθηκαν ασφαλείς και κατάλληλες για μπάνιο, ενώ οι 82 (ποσοστό 37,27%) κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση, αφού στα νερά τους ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα επικίνδυνων μικροβίων, όπως κολοβακτηριοειδή (Total Coliforms), κολοβακτηρίδια (Fecal Coliforms) και εντερόκοκκοι.

Σύμφωνα πάντα με το ΠΑΚΟΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στις παραλίες της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα από το Πέραμα έως την Κόρινθο (ποσοστό ακαταλληλότητας 61,70%), στις ακτές που απλώνονται από την περιοχή του Φάρου Αυλίδας μέχρι το Χαλκούτσι (ποσοστό ακαταλληλότητας 41,38%) και στις πλαζ από τον Πειραιά έως το Καβούρι (ποσοστό ακαταλληλότητας 39,13%). Ωστόσο, μεγάλο είναι και το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών της Ανατολικής Αττικής από τον Σχινιά έως το Λαύριο (ποσοστό ακαταλληλότητας 21,95%) αλλά και του Σαρωνικού από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο (ποσοσττό ακαταλληλότητας 16,7%).

Συγκεκριμένα, στη Δυτική Αττική από το Πέραμα μέχρι την Κόρινθο το ΠΑΚΟΕ έκανε μετρήσεις σε συνολικά 47 παραλίες και από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε πως οι 30 από αυτές είναι ακατάλληλες για κολύμβηση, ενώ στον Νότιο Ευβοϊκό από τον Φάρο Αυλίδας μέχρι τους Αγίους Αποστόλους ελέχθησαν συνολικά 67 παραλίες και οι 45 κρίθηκαν ακατάλληλες.

Στον Σαρωνικό από την Ακτή Θεμιστοκλέους μέχρι το Σούνιο πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε συνολικά 65 σημεία, εκ των οποίων τα 7 κρίθηκαν ακατάλληλα για μπάνιο, ενώ στην Ανατολική Αττική από τον Σχινιά μέχρι το Λαύριο έγιναν μετρήσεις σε 41 σημεία, από τα οποία τα 9 χαρακτηρίζονται από το ΠΑΚΟΕ ακατάλληλα για κολύμβηση.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών και μετρήσεων ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης δήλωσε στην «Espresso της Κυριακής»: «Υπάρχουν παραλίες στις οποίες ο κόσμος κάνει μπάνιο ενώ είναι τόσο μολυσμένες, που θα έπρεπε να έχουν αναρτηθεί πινακίδες που να γράφουν… απαγορεύεται η κολύμβηση. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν πολίτες που κολυμπούν σε θάλασσες όπως αυτή του Περάματος. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί σε πολλές ακτές τα νερά είναι τόσο βρόμικα, που θεωρούνται άκρως επικίνδυνα για την υγεία των λουομένων».

Οσο για τα υψηλά ποσοστά ακαταλληλότητας των θαλασσινών νερών της Αττικής, ο ίδιος επισήμανε: «Η αλήθεια είναι πως φέτος διαπιστώσαμε ότι τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από άλλες χρονιές και οι ακατάλληλες για κολύμβηση παραλίες είναι λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη ανατάραξη των υπόγειων νερών, που στη συνέχεια οδήγησαν στον αυτοκαθαρισμό της θάλασσας. Φέτος, τα ποσοστά των κατάλληλων για κολύμβηση ακτών αγγίζουν το 62,73%, ενώ πέρυσι ήταν κάτω από το 50%».

Την προσοχή των λουομένων που επιλέγουν τις παραλίες της Σαλαμίνας και της Αίγινας για τα μπάνια τους συνιστούν οι επιστήμονες του ΠΑΚΟΕ, καθώς από τις αναλύσεις για την ποιότητα του θαλασσινού νερού που πραγματοποιήθηκαν από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου διαφαίνεται η ακαταλληλότητα στα νερά πολλών παραλιών.

Σε ό,τι αφορά τη Σαλαμίνα, έγιναν δειγματοληψίες και μικροβιακές αναλύσεις σε συνολικά 20 σημεία και τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα 17 από αυτά είναι ακατάλληλα για κολύμβηση, καθώς ανιχνεύτηκε απροσδιόριστος αριθμός (TNTC) κολοβακτηριοειδών, ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι 500 ανά 100 ml νερού.

Τραγική φαίνεται πως είναι και η κατάσταση των θαλασσινών νερών στην Αίγινα, αφού έπειτα από μετρήσεις σε συνολικά 24 σημεία διαπιστώθηκε πως όλες οι παραλίες που ελέχθησαν είναι ακατάλληλες για κολύμβηση, αφού στα νερά τους βρέθηκε απροσδιόριστος αριθμός κολοβακτηριοειδών (TNTC).

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΒΟΥΤΙΕΣ

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την παραλία που επιλέγουν για το μπάνιο τους. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφεύγουν τις ακτές που έχουν πολλά σκουπίδια, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι μολυσμένα τα νερά, ενώ, όταν βλέπουν πως η επιφάνεια της θάλασσας ιριδίζει, θα πρέπει να κάνουν μεταβολή, αφού είναι σχεδόν βέβαιο πως τα νερά περιέχουν πετρέλαιο, λάδια, πίσσες ή απόβλητα βόθρων.

Προκειμένου να ενημερώσει και να προστατεύσει τους λουόμενους, το ΠΑΚΟΕ έχει συντάξει μερικές χρήσιμες συμβουλές για όλους όσοι θέλουν να κάνουν… ασφαλείς βουτιές, χωρίς τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από βλαβερά μικρόβια.

1. Μην κολυμπάτε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.

2. Μην μπαίνετε σε νερά που μπορεί να έχουν πετρέλαιο, λάδια και απόβλητα βόθρων. Οι βρομιές αυτές είναι εξαιρετικά βλαβερές και ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.

3. Μην αναδεύεται τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στον βυθό. Η λάσπη προδίδει την ύπαρξη υδραργύρου και μολύβδου, που με την ανατάραξη του βυθού ενδέχεται να μπουν στον οργανισμό από το στόμα ή ακόμη και από τους πόρους του σώματος.

4. Μην εκτελείτε τις σωματικές ανάγκες σας μέσα στη θάλασσα.

5. Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα και δεν έχετε μαζί σας αμμωνία, χρησιμοποιήστε καθαρή άμμο ή φύκια της θάλασσας τοποθετώντας τα για δέκα λεπτά πάνω στο σημείο του τσιμπήματος.

Add comment


Security code
Refresh